Prințesa Sibylla, mama actualului rege al Suediei, văduvă înainte de a deveni regină

I. H. Prinzessin Sibylla von Sachsen-Coburg und Gotha.

Prințesa Sibylla de Saxa-Coburg și Gotha s-a născcut pe 18 ianuarie 1908 la Schloss Friedenstein, fiind fiica cea mare și al doilea copil al lui Charles Edward, Duce de Saxa-Coburg și Gotha, și al Prințesei Victoria Adelaide de Schleswig-Holstein. Prin tatăl ei, micuța a fost strănepoata reginei Victoria a Marii Britanii.

În noiembrie 1931, Sibylla s-a afla la Londra pentru a participa la nunta verișoarei ei paterne, Lady May Abel Smith, ca domnișoară de onoare. Una dintre celelalte domnișoare de onoare era verișoara ei de-a doua Prințesa Ingrid a Suediei, care a prezentat-o pe Sibylla fratelui ei, Prințul Gustaf Adolf, Duce de Västerbotten.  Logodna celor doi tineri a fost anunțată la Castelul Callenberg din Coburg în iunie 1932.

După câteva luni, pe 19 octombrie, la Coburg, Sibylla s-a căsătorit cu vărul ei de-al doilea, Prințul Gustaf Adolf al Suediei, Duce de Västerbotten, într-o ceremonie civilă, urmată de o nuntă la biserică a doua zi. Gustaf Adolf era fiul cel mare al Prințului Moștenitor Gustav Adolf al Suediei și al Prințesei Margareta de Connaught, nepoata reginei Victoria. Sibylla și Gustaf Adolf erau, deci, strănepoți ai reginei Victoria. Evenimentul a fost sărbătorit în mod oficial la Coburg, dar pentru că orașul era dominat de partidul nazist la acea vreme, festivitățile au fost influențate de naziști, ceea ce a făcut o impresie foarte proastă în Suedia. Cuplul și-a petrecut luna de miere în Italia înainte de a ajunge la Stockholm pe 25 noiembrie 1932.

 

Cuplul va avea cinci copii: prințesa Margareta, prințesa Birgitta, Prințesa Désirée, Prințesa Christina și actualul rege Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei.

Sibylla și Gustaf Adolf s-au stabilit la Palatul Haga, iar cele patru fiice ale lor au fost cunoscute în copilărie sub numele de “Hagaprinsessorna” (” Prințesele Haga”).  Sibylla a împărtășit entuziasmul soțului ei pentru activități sportive în aer liber, cuplul a deținut o cabană în Ingarö și o alta în Storlien, iar prințesa a fost o susținătoare pasionată a mișcării suedeze a cercetașelor.

Sibylla a devenit văduvă în 1947, când Gustaf Adolf a murit într-un accident de avion pe aeroportul din Copenhaga. Singurul lor fiu, Carl Gustaf, a devenit al doilea în succesiunea la tron la vârsta de nouă luni și, mai târziu, prinț moștenitor la vârsta de patru ani. Mama sa a refuzat să îl înscrie la o grădiniță normală, astfel că prințul și-a început educația la palat, alături de câțiva colegi atent selecționați. Timid și dislexic, Carl beneficiază de un tratament preferențial și este tratat cu respect în toate instituțiile școlare prin care va trece. În 1950, Sibylla s-a mutat la Palatul Regal din Stockholm, dar în timpul verilor mergea la Solliden și în acești ani ea a devenit interesată de problemele de mediu.

După ce soacra ei vitregă, regina Louise, a murit în 1965, prințesa Sibylla a devenit cea mai bine poziționată femeie din familia regală și a preluat îndatoririle acesteia pentru a-l sprijini pe socrul ei, regele Gustaf al VI-lea Adolf.

În 1973, când regele a murit, tronul Suediei va fi ocupat de unicul fiu al Sibyllei. Tânărul rege se va căsători în 1976 cu Silvia Sommerlath, o traducătoare de origine germană și braziliană, care vorbește șase limbi și pe care o cunoscuse la Jocurile Olimpice din 1972 din München. Cu o seară înainte de nunta lor trupa ABBA a cântat pentru prima dată piesa Dancing Queen, în cinstea noii regine, la un spectacol de varietăți organizat la Stockholm.

Prințesa Sibylla avea să moară pe 28 noiembrie 1972, la vârsta de 62 de ani, la Stockholm din cauza unui cancer, cu mai puțin de un an înainte ca fiul ei, actualul rege al Suediei, să urce pe tron.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *