Salote Tupou, regina necunoscută din Tonga, 48 de domnie în “Perla Pacificului de Sud”

Salote Tupou a III-a s-a născut pe 13 martie 1900 în Tonga și a fost fiica cea mai mare și moștenitoarea regelui George Tupou al II-lea și a primei sale soții, regina Lavinia Veiongo. Copila a fost botezată după numele străbunicii ei, Salote Mafile’o Pilolevu, dar nu a fost foarte îndrăgită de popor pentru că era percepută ca fiind născută dintr-o “mamă greșită”, din cauza rangului inferior al Laviniei, motiv pentru care fetița nu era lăsată să iasă prea des din reședința regală.

Mama ei, regina Lavinia, a murit de tuberculoză pe 25 aprilie 1902, iar după moartea sa, șefii triburilor din Tonga l-au îndemnat pe regele George Tupou II să se recăsătorească pentru a produce un moștenitor de sex masculin. Pe 11 noiembrie 1909, când regele s-a căsătorit în cele din urmă cu o tânăra de 16 ani, Anaseini Takipō, toată lumea s-a bucurat. Regina Anaseni a născut de două ori, dar ambii copii erau fete: prințesa ʻOnelua, care a murit de convulsii la vârstă de doar șase luni, pe 19 august 1911, și prințesa ʻElisiva Fusipala Taukiʻonetuku, care a murit de peritonită pe 21 aprilie 1933, la vârsta de 20 de ani.

În decembrie 1909, Salote a fost trimis la Auckland, în Noua Zeelandă, pentru o perioadă de cinci ani, pentru a-și face studiile. S-a întors în Tonga în fiecare an de Crăciun, dar după decembrie 1914 regele i-a ordonat să rămână acasă, în țară, pentru că nu mai erau speranțe ca regina Anaseni să dea naștere unui moștenitor de sex masculin, iar tânăra a început un curs de instruire în istoria și tradițiile tongane.

 

 

În 1916, Salote s-a căsătorit cu Viliami Tungī Mailefihi, un nobil de 28 de ani, cu 12 ani mai vârstnic decât ea. La 18 ani, prințesa a devenit mamă pentru prima dată, dându-i naștere prințului Siaosi Tāufaʻāhau Tupoulahi care va deveni regele Tāufa’āhau Tupou al IV-lea. Au mai urmat doi băieți, prințul Uiliami Tuku’aho, care a murit la 16 ani, și prințul Sione Ngū Manumataongo și trei sarcini care s-au încheiat cu avorturi spontane.
Regina Salote a domnit aproape 48 de ani, mai mult decât oricare alt monarh tongan, a venit o singură dată în Europa, pentru a participa în 1953 la încoronarea reginei Elisabeta a II-a la Londra, a fost președinte a Societății de Cruce Roșie din Tonga și era cunoscută pentru o caracteristică fizică deosebită: regina avea o înălțime de 1,91 metri.

Salote Tupou III a murit pe 16 decembrie 1965 la Spitalul Orașului Auckland, după o boală lungă, trupul ei fiind transportat înapoi în Tonga și înhumat în mausoleul regal Malaʻekula. Statul Tonga a fost cunoscut pentru mult timp ca “Insulele Prietenoase” sau “Perla Pacificului de Sud” și păstrează o cultură populară bogată și o limbă unică în lume, fiind singura țară din Pacificul de Sud care nu a fost niciodată colonizată de puteri străine.

 

 

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *