Soraya, regina Iranului. Viața în “Palatul Singurătății”

Soraya s-a născut pe 22 iunie 1932 și a fost singura fiică a nobilului Khalil Esfandiary Bakhtiary, viitor ambasador al Iranului în Germania de Vest și a soției sale germane Eva Karl. Fetița s-a născut în spitalul misiunii engleze din Isfahan și va avea un frate mai mic, Bijan. Copilăria și-o va petrece împreună cu familia în Berlin și Isfahan, dar, când va ajunge la vârsta școlii, părinții o vor înscrie la cele mai bune colegii din Anglia și Elveția.

În 1948, o fotografie a frumoasei Soraya i-a fost arătată șahului Mohammed Reza Pahlavi care era divorțat de curând. În acea perioadă, tânăra terminase liceul în Elveția și studia limba engleză la Londra. Șahul a fost fascinate de frumusețea ei și a vrut să o cunoască, iar în curând cei doi s-au logodit. Reza Pahlavi i-a oferit un inel de logodnă cu diamante, iar nunta a avut loc la Palatul de Marmură din Teheran pe februarie 1951.

Deși șahul Iranului anunțase că oaspeții la nuntă că trebuiau să doneze darurile unei organizații de caritate care urma să folosească fondurile astfel obținute pentru iranienii săraci, printre cadourile pe care cuplul le-a primit s-au numărat unele foarte personale: o haină de nurcă și un set de birou cu diamante negre, ambele trimise de Iosif Vissarionovici Stalin, o sticlă decorativă Steuben Bowl of Legends trimisă de Harry Truman, președintele Statelor Unite, un set de sfeșnice georgiene de argint de la regele George al VI-lea al Marii Britanii și multe alte cadouri extrem de valoroase.

Pentru eveniment au fost comandate 1,5 tone de orhidee, lalele și garoafe care au fost trimise cu avionul din Olanda, iar mireasa a purtat o rochie argintie de lamé împodobită cu perle și decorată cu pene de barză marabu, realizată pentru această ocazie de Christian Dior.

Soraya a scris mai târziu despre acea perioadă: “Eram un dezastru. Nu știam geografie, niciuna dintre legendele țării mele, nimic despre istorie, nimic despre religia musulmană”. Fiind crescută în cultura germană și în religia catolică, tânăra a fost privită cu multă neîncredere de clericii musulmani care spuneau că șahul nu trebuia să se căsătorească cu această fată pe jumătate europeană.

Devenită regina Iranului, Soraya s-a implicat în misiuni de caritate, dar mama și surorile lui Mohammad Reza nu au văzut-o nici ele cu ochi buni, mai ales pentru că tânăra a scris despre experiențele prin care a trecut în calitatea ei oficială când vizita spitale, orfelinate, case ale oamenilor săraci, copii bolnavi, văduve și bătrâni înfometați.

În contrast cu accentul pus pe mizeria și sărăcia din Teheran, Soraya a scris cu admirație despre vizitele ei la Paris: „zi de zi inima mea era plină de soare. Viața era ușoară, era minunat să pot merge la cinematografe, să beau un pahar de limonadă pe terasele cafenelelor”.

În octombrie 1954, Mohammad Reza i-a spus Sorayei că este îngrijorat de faptul că nu au încă niciun copil și au decis să plece în Statele Unite pentru a cere ajutorul medicilor specialiști în fertilitate. În decembrie 1954 cuplul imperial a plecat la New York, unde Soraya a fost consultată de doctori renumiți care au liniștit-o spunându-i că suferă de o infertilitate temporară provocată de stres, dar la Boston alți medici i-au explicat că este infertilă și că nu va putea avea niciodată copii. Ziarele tabloide au taxat lunga vizită a cuplului în America, scriind că, pe lângă vizite în spitalele din New York și Boston, cei doi au vizitat San Francisco, au dansat mambo la Hollywood, au schiat în Sun Valley și au făcut plajă în Miami Beach.

Soraya a fost fascinată de Hollywood și a cunoscut câteva vedete ale cinematografiei americane în timpul vizitei în Los Angeles, printre care Grace Kelly, Lauren Bacall, Bob Hope, Esther Williams și Humphrey Bogart.

O fotografie a reginei care făcea schi nautic în Miami purtând un costum de baie cu bikini a provocat un adevărat scandal în Iran, tânăra fiind blamată public pentru imoralitate, în cele din urmă fotografia fiind interzisă în Iran, în încercarea de a mușamaliza scandalul.

Pe 12 februarie 1955, cuplul imperial a părăsit Statele Unite plecând spre Anglia cu celebrul pachebot britanic Queen Mary. La Londra, Mohammad Reza și Soraya au luat cina la Palatul Buckingham fiind invitații reginei Elisabeta a II-a și ai Prințului Filip, Ducele de Edinburgh, alături de premierul Winston Churchill și secretarul de externe Sir Anthony Eden.

În partea finală a călătoriei lor, cuplul imperial a mers la Köln unde i-au vizitat pe părinții Sorayei, iar pe 12 martie 1955 s-au întors la Teheran, unde au fost primiți de mii de oameni care au ieșit bucuroși să-i întâmpine.

La începutul anului 1958, probabil din cauza infertilității Sorayei, relațiile în cuplu au început să se degradeze, iar șahul i-a cerut din nou frumoasei regine să caute tratamente astfel încât să îi poată oferi un fiu moștenitor pentru continuitatea Casei Pahlavi. Regina a mers de această dată în Elveția și Franța, dar tot fără success. În cele din urmă, șahul Reza i-a sugerat reginei că ar trebui să fie de acord ca el să facă încă o căsătorie, permisă în religia musulmană, astfel încât să aibă mult-doritul moștenitor. Soraya a respins categoric această opțiune.

Mama șahului, care o detesta pe frumoasa Soraya, îi cerea acestuia să divorțeze. Presată din toate părțile, Soraya a părăsit Iranul în februarie 1958, plecând la casa părinților ei din Köln. Pe 5 martie, Mohammad Reza a sunat-o pentru a-i spune că ori se întoarce acasă în condițiile lui, ori trebuie să accepte divorțul.

Într-o declarație de presă publicată de guvernul iranian s-a anunțat că Soraya a fost de acord cu divorțul. Regina în vârstă de 25 de ani le-a spus jurnaliștilor germani că soțul ei pur și simplu nu a avut de ales.

Pe 21 martie 1958, șahul însuși, cu vocea tremurând de emoție și durere, cu ochii în lacrimi, și-a anunțat divorțul într-un discurs care a fost difuzat la radio și televiziune. Căsătoria cu Soraya s-a încheiat oficial pe 6 aprilie 1958.

Tânăra a primit după separarea de șahul Reza un apartament penthouse în Paris, care era evaluat la 3 milioane de dolari americani, o rentă lunară de 7.000 de dolari care i-a fost plătită până la Revoluția islamică din 1979, un Rolls-Royce Phantom IV din 1958, un Mercedes-Benz 300 SL, un rubin Bulgari, o broșă Van Cleef & Arpels și un inel de platină Harry Winston cu un diamant de 22,37 carate.

După divorț, Soraya s-a mutat în Franța și a avut o scurtă carieră ca actriță de film, începând o relație cu regizorul italian Franco Indovina. După câțiva ani iubitul ei a murit într-un accident de avion, iar Soraya a făcut o depresie puternică despre care a scris în volumul ei de memorii publicat în 1991, Le Palais Des Solitudes (Palatul singurătății).

Regina Soraya a locuit apoi la Paris, pe Avenue Montaigne, participând ocazional la diverse evenimente sociale precum petrecerile date de Ducesa de La Rochefoucauld, prietena ei.

În 1979, Soraya i-a scris lui Mohammad Reza, fostul ei soț aflat în exil în Egipt, grav bolnav de cancer, spunându-i că încă îl iubește și că vrea să îl mai vadă o dată. Mohammad Reza i-a răspuns, iar în 1980 s-a convenit că Soraya să îl viziteze la Cairo, dar șahul a murit înainte ca ea să poată face călătoria.

Soraya a murit pe 26 octombrie 2001 în apartamentul ei din Paris la vârsta de 69 de ani și a fost înmormântată la Munchen, în Germania, alături de părinții ei.

Bunurile reginei iraniene au fost vândute la licitație în 2002, pentru o sumă ce a depășit 8,3 milioane de dolari, numai pentru rochia ei de mireasă Dior fiind încasată suma de 1,2 milioane de dolari.

 

Galerie foto:

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *