Woody Allen a împlinit 88 de ani

DS TW

Woody Allen, pe numele său real Allan Stewart Konigsberg, s-a născut pe 30 noiembrie 1935 la Spitalul Mount Eden din Bronx, în New York, fiind fiul lui Nettie, care era contabilă, și al bijutierului Martin Konigsberg. Bunicii săi emigraseră în America din Austria și familia vorbea limba germană, ebraica și idiș.

Părinții lui Allen nu s-au înțeles bine, iar el a avut o relație proastă cu mama, care era o femeie extrem de autoritară. După ce a urmat școala ebraică timp de opt ani, adolescentul a mers la Liceul Midwood, pe care l-a absolvit în 1953.

În acea perioadă, tânărul scria diverse povestiri anecdotice pe care le vindea printr-un agent mai multor ziare locale și în curând a început să câștige mai mult decât ambii săi părinți la un loc. După încheierea liceului, a urmat un timp cursurile Universității din New York, dar a renunțat la un moment dat și a devenit autodidact.

Woody Allen

Woody Allen a fost căsătorit de trei ori. În 1956, pe când avea 20 de ani, s-a căsătorit cu Harlene Rosen, care avea doar 17 ani, iar mariajul a durat până în 1959. După șapte ani, actorul s-a recăsătorit cu Louise Lasser, care a apărut în trei dintre filmele sale: “Take the Money and Run”, „Bananas” și „Everything You Always Wanted to Know About Sex* (*But Were Afraid to Ask)”. Acest mariaj s-a încheiat în 1970.

Woody Allen
Woody Allen

A urmat o relație cu actrița Stacey Nelkin care ar fi început când ea avea 17 ani și era elevă la Liceul Stuyvesant din New York. În 1969, Woody Allen a distribuit-o pe Diane Keaton în piesa sa care se juca pe Broadway, “Play It Again, Sam”, apoi, în timpul filmărilor pentru pelicula cu același nume, actrița a început o aventură cu el. Deși s-au despărțit după un an, Diane Keaton a continuat să joace în filmele lui.

În 1979, regizorul a cunoscut-o pe Mia Farrow și un an mai târziu cei doi au început să iasă împreună. Actrița a jucat în 13 dintre producțiile lui Allen, din 1982 până în 1992, dar în această perioadă au locuit în apartamente separate. Când s-au întâlnit, Mia Farrow avea deja șapte copii: trei fii biologici din căsătoria cu compozitorul André Previn, trei fete adoptate

(două vietnameze și una de origine sud-coreeană, Soon-Yi Previn) și un băiețel de origine sud-coreeană, și el adoptat, Moses Farrow. În 1984, ea și Allen au încercat să aibă un copil împreună, dar condiția artistului a fost ca el să nu fie implicat în îngrijirea bebelușului. Mia Farrow nu a reușit să rămână însărcinată, dar cuplul a adoptat o fetiță, Dylan Farrow, în iulie 1985. Pe 19 decembrie 1987, actrița l-a adus pe lume pe fiul lor, Satchel Farrow, și după aceea relațiile intime dintre cei doi au încetat complet. În 1991, Mia a vrut să adopte un alt copil, proces finalizat în decembrie 1991.

Woody Allen

După doar o lună, în ianuarie 1992, actrița a găsit întâmplător câteva fotografii nud cu fiica ei de origine coreeană, Soon-Yi Previn, care la acel moment avea 21 de ani, în casa partenerului său. Regizorul, care avea deja 56 de ani, i-a spus că fotografiile fuseseră făcute cu o zi înainte și că începuse relația cu fata de aproximativ două săptămâni.

Într-un interviu din august 1992 pentru Time Magazine, Allen s-a apărat public: “Nu sunt tatăl sau tatăl vitreg al lui Soon-Yi. Nici măcar nu am trăit cu Mia, nu am dormit niciodată în același apartament, nu am participat la evenimente de familie și nu am fost tată pentru copiii ei adoptați în niciun sens al cuvântului”.

Woody Allen

La scurt timp au urmat mai multe învinuiri și procese intentate de Mia Farrow fostului partener, pe care l-a acuzat că a abuzat de copiii ei adoptați. Regizorul a negat vehement acuzațiile, numindu-le “o manipulare înspăimântător de dăunătoare pentru copii”. Ancheta declanșată de Serviciile Sociale a fost închisă după 14 luni, concluzia fiind că nu există dovezi credibile de abuz sau maltratare și că suspiciunea este nefondată.

Pe 23 decembrie 1997, Woody Allen s-a căsătorit cu Soon-Yi Previn la Veneția și au adoptat mai târziu doi copii.

Printre cele mai cunoscute filme ale regizorului se numără “Tot ceea ce ați vrut să știți despre sex, dar v-a fost teamă să întrebați”, “Adormitul”, “Love and Death”, “Annie Hall”, “Manhattan”, “Trandafirul roșu din Cairo”, “Hannah și surorile ei”, “Septembrie”, “Zilele radioului”, “Delicte și fărădelegi”, “Alice”, “Umbre și ceață”, “Soți și soții”, “Misterul crimei din Manhattan”, “Din dragoste pentru Roma” sau “Paravanul”.

În mai 2019, s-a anunțat că Woody Allen lucrează la un nou film numit “Rifkin’s Festival”, iar în septembrie 2020 pelicula a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastián. La începutul lui martie 2020, regizorul a spus că și-a scris autobiografia intitulată “Apropos of Nothing” și că aceasta urmează să fie lansată după o lună în Statele Unite, Canada, Italia, Spania și Franța.

Woody Allen

Editorul volumului a dat și detalii: “este o relatare cuprinzătoare a vieții lui Allen, atât cea personală, cât și cea profesională, vorbește despre munca lui în film, teatru, televiziune, cluburi de noapte și edituri, dar și despre relațiile cu familia, prietenii și femeile din viața sa”.

Pe 6 martie, editorul a anulat însă lansarea cărții, asumându-și un val de critici publice, inclusiv din partea romancierului Stephen King. În aceeași lună editura americană Arcade a publicat memoriile regizorului.

Pelicula “A Rainy Day in New Work”, o comedie despre aventurile a doi îndrăgostiți, a avut premiera în octombrie 2021 în Statele Unite, iar în toamna acestui an Allen lucrează la o nouă producție, “Wasp 22”, filmat integral la Paris, care nu a avut încă premiera.

Ca o curiozitate, deși este născut în ziua de 30 noiembrie, regizorul insistă ca prietenii să-i spună la mulți ani pe 1 decembrie, pentru că “întotdeauna și-a dorit să fie Number One”.

DS TW
No comments

leave a comment