HomeMonarhieMetrese, curtezane și amante celebreOrdinul Jartierei și legenda metresei regale

Ordinul Jartierei și legenda metresei regale

Ordinul Jariterei
DS TW

Ordinul Jartierei este cel mai înalt ordin cavaleresc britanic și a fost instituit în Anglia de către Eduard al III-lea pe 23 aprilie 1348.

Regele a domnit în Anglia timp de 50 de ani, fiind încoronat la vârsta de paisprezece ani. După trei ani a condus o lovitură împotriva regentului său, Roger Mortimer, și, după ce a înfrânt Regatul Scoției, în 1340, s-a autodeclarat moștenitor al tronului francez. Momentul a însemnat începutul Războiului de o sută de ani, conflictul dintre Casa de Plantagenet și Casa de Valois asupra dreptului de a conduce Regatul Franței.

Răsboiul de 100 de ani
Răsboiul de 100 de ani

Eduard al III-lea a fost căsătorit cu regina Filipa, care a fost foarte populară, remarcându-se pentru bunătatea și compasiunea pe care le-a demonstrat în 1347, când l-a convins pe suveran să cruțe viața a șase burghezi din Calais care fuseseră luați ostatici. Cel mai mare dintre cei 14 copii ai cuplului a fost Eduard, Prințul Negru, care a fost un renumit lider militar.

Se spune că la un bal care s-a desfășurat la Calais, Catherine de Montagu, contesă de Salisbury, metresa suveranului, a lăsat să-i cadă jartiera în timp ce dansa. Regele a ridicat-o și a spus: “Domnilor, nerușinat să fie cel ce se gândește la rău! Cei care râd acum se vor simți, într-o zi, foarte onorați să poarte o panglică asemănătoare, întrucât această panglică va fi așezată într-o asemenea onoare încât zeflemiștii înșiși o vor căuta curtenitor”.

Regina Filipa și regele Eduard al III-lea

Altă legendă spune că regele Richard I a fost inspirat în secolul al XII-lea de Sfântul Gheorghe și a luat hotărârea de a atașa o jartieră în jurul gambei cavalerilor săi pentru a le purta noroc în bătălii în timpul cruciadelor, iar Eduard al III-lea a făcut referire la acest eveniment când a fondat Ordinul, în secolul al XIV-lea.

Ordinul Jartierei se acordă de către rege sau regină persoanei care a adus servicii deosebite statului britanic și este format dintr-o broșă ce reprezintă o jartieră care amintește de cea a contesei de Salisbury. Circular, pe marginea acesteia, se află gravată cu litere de aur deviza HONI • SOIT • QUI • MAL • Y • PENSE, iar în centru, pe un scut alb, este reprezentată o cruce roșie.

Trei dintre regii României au fost distinși cu Ordinul Jartierei – Carol I, în 1892, Ferdinand, în 1924, și Carol al II-lea, în 1938.

Ordinul Jariterei
Ordinul Jartierei
Ordinul Jariterei
Procesiunea Ordinului Jartierei
DS TW
No comments

leave a comment