Afectată de Sindromul Down, Prințesa Alexandrine Irene a Prusiei a fost tratată ca un copil absolut normal de familia sa, fiind sprijinită în permanență să se integreze în societate

Prințesa Alexandrine Irene a Prusiei s-a născut pe 7 aprilie la Kronprinzenpalais din Berlin și a fost fiica cea mare a lui Wilhelm, prințul moștenitor german, și a Ceciliei de Mecklenburg-Schwerin. Numele ei mijlociu, Irene (pace în limba greacă), i-a fost probabil dat pentru că s-a născut în timpul Primului Război Mondial. Frații ei mai mari au fost Wilhelm, Louis Ferdinand, Hubertus și Frederic, iar singura sa soră, Cecilie, s-a născut în 1917. Fetiței i se spunea “Adini” în familie.

 

 

La scurt timp după nașterea Alexandrinei, medicii au observat că este afectată de sindromul Down, cea mai comună cauză genetică de retard mintal ușor și moderat, provocată de prezența unui cromozom 21 suplimentar. Spre deosebire de alți copii regali cu nevoi speciale, Alexandrine nu a fost ascunsă, ea a apărut în fotografii oficiale de familie și la evenimente publice și a fost tratată de părinții săi cu multă înțelegere și afecțiune. Copila a fost îngrijită cu devotament de asistenta ei, Selma Boese, iar în adolescență a urmat cursurile Trüpersche Sonderschule, o școală pentru educația tinerelor cu nevoi speciale, prima instituție de învățământ din Europa dedicată pregătirii artistice a copiilor cu deficiențe cognitive și fizice.

 

Alexandrine a trăit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial într-un sanatoriu din Bavaria, în Pöcking, și mai târziu într-o căsuță în apropierea lacului Starnberg, fiind vizitată acolo în mod regulat de familie, în special de fratele ei, Louis Ferdinand.

Prințesa Alexandrine a murit pe 2 octombrie 1980, la vârsta de 65 de ani, și este înmormântată lângă părinții și fratele ei mai mic, Frederic, la Castelul Hohenzollern.

 

Galerie foto:

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *