Dramele reginei Maria a Danemarcei. A născut opt copii, dar doar două fiice au supraviețuit copilăriei

Maria Sofia de Hessa-Kassel s-a născut pe 28 octombrie 1767 și a fost primul copil al Prințului Karl de Hessa-Kassel și al Prințesei Louise a Danemarcei și Norvegiei. Copila a crescut în mare parte în Danemarca, unde tatăl ei era guvernator al unor provincii.

Pe 31 iulie 1790 s-a căsătorit a Gottorp cu vărul ei primar, Prințul Moștenitor Frederic al Danemarcei, care era regent al regatului încă de la vârsta de 16 ani pentru că tatăl lui suferea de afecțiuni psihice și care va deveni viitorul rege Frederic al VI-lea după moartea acestuia, în 1808.

Maria a fost aleasă de vărul ei ca soție în special pentru că acesta voia să-și demonstreze independența față de curtea regală, care voia o căsătorie politică. Căsătoria a fost primită cu mare entuziasm de public, dar poziția prințesei la curte a fost umbrită de sora soțului ei, care era adevărata Primă Doamnă.

Marie și Frederic al VI-lea au avut opt copii, dar niciunul dintre băieți nu a supraviețuit copilăriei, singurii copii supraviețuitori fiind două fiice. Primul născut, Christian, a murit după doar o zi de la blanknaștere, a urmat o fetiță, Marie Louise, care a trăit doar un an, apoi Caroline care s-a căsătorit cu vărul prim tatălui ei și a trăit 87 de ani. Următoarea născută a fost Louise care a murit la trei luni, Christian, care a trăit patru zile, Juliana Louise, decedată după două săptămâni de la naștere, Frederikke Marie, care a supraviețuit o lună și prințesa Vilhelmine Marie, care a trăit 83 de ani.blank

Maria a suferit enorm după pierderea fiecărui copil, iar când sora ei mai mică, ducesa Louise Caroline de Lyksborg, a devenit văduvă, regina i-a adus pe câțiva dintre nepoții ei la curtea regală, printre care și viitorul rege Christian al IX-lea al Danemarcei, pentru a crește alături de fiicele sale.

Din cauza problemelor ei ginecologice, mai ales că după nașterea ultimului copil medicii i-au recomandat să înceteze relațiile sexuale, regina a fost obligată să accepte adulterul soțului ei cu Frederikke Dannemand, cu care regele va avea patru copii nelegitimi.

blankSoțul ei și-a petrecut perioade lungi la Copenhaga în timp ce ea a rămas la Kiel, iar acești ani au creat o distanță între ei. Relația dintre Marie și Frederic al VI-lea a fost descrisă ca fiind o prietenie respectuoasă și de încredere reciprocă. Scriitorul Ingemann a scris despre ea: „A purtat coroana cu demnitate și cu inima însângerată”.

Maria era interesată de politică, genealogie, istorie și literatură, a învățat limba daneză, a ținut un jurnal începând cu momentul nunții ei și și-a scris memoriile, dar, așa cum a cerut prin testament, acestea au fost arse. Din 1815, ea s-a ocupat de organizația caritabilă pentru femei Det Kvindelige Velgørende Selskab și a fost foarte strictă în ceea ce privește eticheta și protocolul la curtea regală.

Regina a fost regentă a Danemarcei între 5 septembrie 1814 și 1 iunie 1815, în timpul absenței soțului ei care s-a aflat la Congresul de la Viena și istoricii au considerat că și-a îndeplinit bine îndatoririle în timpul regenței.blank

De la sfârșitul regenței sale în 1815 până la moartea lui Frederic al VI-lea în 1839, viața ei de regină a fost una retrasă și a participat la viața socială numai atunci când era absolut necesar, îndeplindu-și doar îndatoririle de reprezentare.

Ca regină, ea este descrisă ca fiind senină, pașnică și demnă, iar după moartea soțului ei s-a retras din viața publică și a fost respectată ca un simbol al vechii dinastii. Regina Maria a murit pe 22 martie 1852, la vârsta de 84 de ani, și a fost înmormântată la Roskilde Cathedral.

Alte articole

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *