HomeRăzboaie și revoluțiiRevoluția bolșevicăIubirile unui suflet slav: Esenin, tragedia vieții și a morții

Iubirile unui suflet slav: Esenin, tragedia vieții și a morții

DS TW

Serghei Alexandrovici Esenin s-a născut pe 3 octombrie 1895, într-o familie de țărani din satul Konstantinovo din Rusia, dar a fost abandonat de părinți în copilărie, fiind crescut de bunici. A început să scrie poezii la vârsta de nouă ani și în 1912 s-a mutat la Moscova, unde s-a angajat corector la o tipografie. În anul următor s-a înscris la Universitatea de Stat, unde a studiat timp de un an și jumătate, ca extern.

Trei ani mai târziu, în 1915, Esenin a publicat prima carte de poezii, intitulată “Radunița”, apoi, în 1916, a fost înrolat în armată. După Revoluția bolșevică, i-a susținut pe noii lideri ai Rusiei, dar curând a fost dezamăgit de regimul comunist.

Viața privată a poetului a stârnit un interes aparte, pentru că Esenin a fost căsătorit de cinci ori, iar circumstanțele sfârșitului lui sunt încă necunoscute. Tânărul s-a căsătorit pentru prima dată în 1913 cu o colegă de la tipografie, Anna Izriadnova, cu care a avut un fiu, Iuri, care a fost arestat în timpul epurărilor staliniste și a murit în 1937, într-un lagăr de muncă forțată.

În 1918, Esenin s-a căsătorit pentru a doua oară cu actrița Zinaida Reich, cu care a avut o fiică, Tatiana, și un fiu, Constantin. În toamna anului 1921, în timp ce se afla în atelierul pictorului Gheorghi Iakulov, a cunoscut-o pe dansatoarea americană Isadora Duncan, care locuia în acea perioadă la Moscova și care avea să devină cea de-a treia lui soție. Aceasta avea cu 17 ani mai mai mult decât el, nu vorbea limba rusă, iar Esenin nu știa engleza. Au reușit să se înțeleagă în limba franceză și s-au căsătorit un an mai târziu, pe 2 mai 1922.

Isadora, frumoasă, celebră și deosebit de talentată, trecuse printr-o dramă. Cei doi copii ai ei, Deirdre Beatrice, fiica de doar șapte ani provenită dintr-o legătură cu scenaristul Edward Gordon Craig, și fiul, Patrick Augustus, care avea trei ani (copil ce provenea dintr-o aventură a Isadorei cu Paris Singer, unul dintre cel 24 de copii ai industriașului Isaac Singer, celebrul producător de mașini de cusut), muriseră într-un accident de circulație în 1913, la Paris. Copiii se aflau cu bona într-un automobil care s-a răsturnat în Sena și au murit pe loc, iar mama micuților a fost distrusă de durere pentru o lungă perioadă de timp.

După ce a reușit să depășească momentele de depresie, Isadora Duncan a revenit pe scenă, a început să dea lecții de dans și își folosea întreaga energie ocupându-se de elevele ei.

După căsătorie, Esenin și-a însoțit celebra soție într-un turneu în Europa și în Statele Unite. Serghei avea 27 de ani, dar era deja dependent de alcool și stupefiante și, în timpul crizelor violente de furie pe care le făcea frecvent, distrugea totul în jurul său. Relația cu Isadora s-a degradat din acest motiv, nu după mult timp cei doi au divorțat și în mai 1923 poetul s-a întors la Moscova.

În Uniunea Sovietică Esenin a început o relație cu actrița Augusta Miklașevskaia, cu care s-a și căsătorit, dar nici acest mariaj nu a durat prea mult, deoarece comportamentul lui a devenit tot mai dezechilibrat. În același an s-a îndrăgostit de poeta Nadejda Volpin, cu care a avut un fiu, pe Alexandr, dar nu l-a cunoscut niciodată pe copil.

În toamna anului 1923, poetul a fost arestat la Moscova în două rânduri și a fost supus unei serii de anchete de către poliția secretă sovietică. De altfel, Vladimir Maiakovski scrisese că, după întoarcerea din America, Esenin devenise mai vizibil în jurnalele poliției decât în ​​revistele literare. În aceeași perioadă Serghei și cei trei prieteni ai săi, poeții Serghei Klytchkov, Alexei Ganin și Pyotr Oreshin, au fost acuzați de antisemitism de Lev Sosnovsky, un jurnalist apropiat de Leon Troțki, iar în perioada ianuarie-aprilie 1924 a fost arestat și audiat de patru ori de NKVD.

În paralel, scriitorul a reluat o aventură mai veche cu Galina Benislavskaia, pe care o cunoscuse în 1920 și pe care o părăsise când s-a îndrăgostit de Isadora Duncan, dar relația nu a funcționat nici de această dată. A părăsit-o din nou și în primăvara anului 1925 s-a căsătorit cu cea de-a cincea soție, Sofia Andreievna Tolstaia, o nepoată a scriitorului Lev Tolstoi.

Starea lui psihică devenise extrem de fragilă și apropiații au fost nevoiți să îl interneze într-un sanatoriu timp de o lună. La două zile după ce s-a externat din spital pentru a petrece Crăciunul acasă, poetul, în loc să se ducă la soție, s-a cazat la hotelul “Angleterre” din Leningrad. În aceeași noapte și-a tăiat venele și a scris, cu propriul sânge, un poem de adio:

 

“La revedere, prietene, la revedere.

Dragul meu, în inimă-mi rămâi.

Despărţirea ce se prevede

Promite o nouă revedere.

La revedere, prietene, rămân tăcut

Nu fi trist şi în sprâncene crunt –

În această viaţă, a muri nu e noutate;

Nici să trăieşti, ar fi mai nou decât atât.”

 

 

Esenin s-a spânzurat apoi de țevile de la încălzire care treceau prin camera hotelului, așa cum arată raportul procurorilor. Poetul de doar 30 de ani a fost înmormântat în Cimitirul Vagankovskoie din Moscova și a avut parte de funeralii de stat, dar după moarte multe dintre scrierile lui au fost interzise de Kremlin. Un an mai târziu femeia care, probabil, l-a iubit cel mai mult avea să sfârșească tragic. Galina Benislavskaia, care avea 29 de ani la acel moment, s-a sinucis la mormântul poetului și a fost înmormântată alături de el.

Există o teorie conform căreia moartea lui Esenin a fost, de fapt, o crimă comisă de către agenții poliției secrete sovietice, pusă în scenă astfel încât să pară o sinucidere. Romanul “Yesenin” publicat de Vitali Bezrukov este dedicat acestei versiuni a morții sale, iar serialul TV Sergey Yesenin, apărut în 2005, susține, de asemenea, ipoteza asasinării.

 

Galerie foto:

DS TW

leave a comment