HomeMonarhieMari Ducese și PrințeseRădăcinile românești ale Sofiei, Prințesa Albaniei

Rădăcinile românești ale Sofiei, Prințesa Albaniei

Prințesa Sofia Elena Cecilia de Schönburg-Waldenburg s-a născut pe 21 mai 1885, la Potsdam, Brandenburg, fiind fiica Prințului Ereditar Victor de Schönburg-Waldenburg și a Prințesei Lucia de Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Tânăra a avut strămoși de origine albaneză, fiind descendentă a Ruxandrei Ghica, fiica lui Grigore I Ghica, domn al Țării Românești de două ori la mijlocul secolului al XVII-lea.

Bunicii materni ai prințesei Sofia au fost prințul Emil de Sayn-Wittgenstein-Berleburg și prima lui soție, prințesa Pulcheria Cantacuzino-Pașcanu. Ambii părinți ai fetei au murit când ea era mică, așa că a petrecut mare parte din adolescență la moșia de la Fântânele, din Moldova, pe care o dețineau rudele materne.

 

Pe 30 noiembrie 1906 prințesa Sofia s-a căsătorit cu Prințul Wilhelm de Wied, nepotul Reginei Elisabeta a României, la Waldenburg, în Saxonia. Cuplul a avut doi copii, pe prințesa Marie Eleonore, care a murit în 1956 în închisoarea de la Miercurea Ciuc, și pe prințul ereditar Carol Victor, despre care se știe că a emigrat în Germania.

Prințesa Sofia a fost foarte apropiată de mătușa soțului ei, regina Elisabeta a României, pe care ea o cunoscuse când s-a mutat în România, după moartea părinților ei.

Prințesa Sofia și Regina Elisabeta au pictat, au compus și au cântat împreună, ambii fiind pasionați de muzică, iar regina a jucat un rol important în aducerea pe tronul Albaniei a soțului Sofiei, cerându-i lui Take Ionescu să convingă marile puteri să-l aleagă pe Wilhelm.

 

Sofia și soțul ei au ajuns în Albania la 7 martie 1914, la Durrës, care era capitala provizorie a micului regat. După șase luni, pe 3 septembrie 1914, țara a intrat într-o criză politică profundă, iar prințesa Sofia și prințul Wilhelm au părăsit Albania și nu s-au mai întors niciodată. Cei doi soți și copiii lor au venit în România și s-au stabilit aici, devenind protejații familiei regale.

Prințesa Sofia a murit pe 3 februarie 1936 la Fântânele, lângă Bacău, la vârsta de 50 de ani, iar soțul ei, prințul Wilhelm, a murit în 1945, la Predeal și a fost înmormântat în Biserica Lutherană din București.

Latest comments
  • Scrieți despre cei ce au făcut ceva pentru tara nu despre paraziți. Multumesc.

leave a comment