HomeUncategorizedViața eminentului medic August von Wassermann

Viața eminentului medic August von Wassermann

August von Wassermann

August Paul von Wassermann s-a născut pe 21 februarie 1866 la Bamberg, într-o familie de origine evreiască, fiind cel de-al doilea fiu al bancherului Angelo von Wassermann. Tânărul a studiat la mai multe universități din Erlangen, Viena și München și și-a obținut doctoratul în medicină în 1888 la Universitatea din Strassburg. Doi ani mai târziu a început să lucreze cu Robert Koch la Institutul de Boli Infecțioase din Berlin, iar în 1906 a devenit director al diviziei de terapie experimentală și cercetare serică din cadrul institutului.

August von Wassermann

Extrem de dedicat muncii de cercetare, doctorul a dezvoltat un test de detectare a sifilisului în 1906, la doar un an după ce fusese identificată bacteria Spirochaeta pallida (agentul patogen al bolii) de către Fritz Schaudinn și Erich Hoffmann. Așa-numitul “test Wassermann” a permis din acel moment detectarea precoce a infectării înainte de apariția simptomelor și, prin urmare, prevenirea transmiterii, rămânând timp de zeci de ani o analiză esențială de prevenire a sifilisului.

August von Wassermann

August s-a căsătorit pe 3 decembrie 1895 cu Alice von Taussig, fiica lui Theodor von Taussig, care era născută într-o familie cu 12 copii dintre care cea mai cunoscută a fost pictorița Helene von Taussig.

În timpul Primului Război Mondial, cercetările lui August von Wassermann au fost reduse considerabil și în cele din urmă au fost suspendate complet. Doctorul a primit gradul de general de brigadă în corpul medical al armatei germane și, în calitatea sa de igienist și bacteriolog, s-a ocupat de controlul epidemiilor pe Frontul de Est, iar mai târziu a fost numit director al Biroului de Igienă și Bacteriologie al Ministerului de Război.

Eminentul profesor August von Wassermann s-a îmbolnăvit de o afecțiune gravă a rinichilor și a murit pe 16 martie 1925, la doar 59 de ani. Conform dorinței sale, a fost incinerat, iar cenușa sa este depusă la Urnenfriedhof Gerichtstraße.

La fel ca surorile ei, Clara von Hatvany-Deutsch și Helene von Taussig, soția doctorului, Alice von Wassermann, a fost victimă a Holocaustului. Singurul fiu al cuplului, Robert von Wassermann, și el medic, plecase în Belgia imediat după ce Hitler a ajuns la putere în Germania, iar la sfârșitul anilor 1930, Alice, care era grav bolnavă, a plecat și ea la Bruxelles, pentru a fi protejată de politicile antisemite ale naziștilor.

În 1940, când Hitler a invadat Belgia, Robert von Wasserman a fost arestat și trimis inițial în lagărul de muncă forțată Saint-Cyprien, iar trei ani mai târziu a fost internat în lagărul de exterminare din Mechelen, unde a fost ucis. În același an a murit și mama sa, la vârsta de 69 de ani, în lagărul de exterminare de la Auschwitz.

No comments

leave a comment