HomeUncategorizedViața eminentului medic August von Wassermann

Viața eminentului medic August von Wassermann

August von Wassermann
DS TW

August Paul von Wassermann s-a născut pe 21 februarie 1866 la Bamberg, într-o familie de origine evreiască, fiind cel de-al doilea fiu al bancherului Angelo von Wassermann. Tânărul a studiat la mai multe universități din Erlangen, Viena și München și și-a obținut doctoratul în medicină în 1888, la Universitatea din Strassburg. Doi ani mai târziu a început să lucreze cu Robert Koch la Institutul de Boli Infecțioase din Berlin, iar în 1906 a devenit director al diviziei de terapie experimentală și cercetare serică din cadrul institutului.

August von Wassermann

Extrem de dedicat muncii de cercetare, doctorul a dezvoltat un test de detectare a sifilisului în 1906, la doar un an după ce fusese identificată bacteria Spirochaeta pallida (agentul patogen al bolii) de către Fritz Schaudinn și Erich Hoffmann. Așa-numitul “test Wassermann” a permis din acel moment detectarea precoce a infectării înainte de apariția simptomelor și, prin urmare, prevenirea transmiterii, rămânând timp de zeci de ani o analiză esențială de prevenire a sifilisului.

August von Wassermann

August s-a căsătorit pe 3 decembrie 1895 cu Alice von Taussig, fiica lui Theodor von Taussig, care era născută într-o familie cu 12 copii dintre care cea mai cunoscută a fost pictorița Helene von Taussig.

În timpul Primului Război Mondial, cercetările lui August von Wassermann au fost reduse considerabil și în cele din urmă au fost suspendate complet. Doctorul a primit gradul de general de brigadă în corpul medical al armatei germane și, în calitatea sa de igienist și bacteriolog, s-a ocupat de controlul epidemiilor pe Frontul de Est, iar mai târziu a fost numit director al Biroului de Igienă și Bacteriologie al Ministerului de Război.

Eminentul profesor August von Wassermann s-a îmbolnăvit de o afecțiune gravă a rinichilor și a murit pe 16 martie 1925, la doar 59 de ani. Conform dorinței sale, a fost incinerat, iar cenușa sa a fost depusă la Urnenfriedhof Gerichtstraße.

Presa de la București a consemnat: “Wassermann moare — aproape la propriu vorbind — în laboratoru său, în mijlocul cercetărilor sale tocmai când părea că ajunge la apogeul său. Metoda lui de a diagnostica sifilisul — azi generic cunoscută sub numele de „Wassermann” a făcut de mult ocolul lumii şi nu se mai poate concepe astăzi un sifiligraf sau un serviciu de sifiligrafie, în orice colţ al pământului, unde să nu se recurgă la acest mijloc admirabil de investigaţie a sifilisului. Importanţa metodei sale, care datează încă de la 1906, este covârşitoare nu numai pentru diagnosticul sifilisului fie în sânge, fie în lichidul cefalo-rachidian şi în orice fază a boalei, dar şi mai ales pentru posibilitatea pe care ne-o dă de a controla prepetuu starea bolnavului, putându-ne da, în acelaşi timp, indicaţii preţioase pentru prognosticul său, pentru modul cum va evolua boala. Chiar dacă uneori rezultatele analizei nu sunt în perfect acord cu datele clinice, un lucru însă este astăzi unanim şi pe deplin stabilit, anume că dacă ne este permis să desconsiderăm un rezultat negativ al analizei, un rezultat positiv însă este pentru medic o obligaţiune categorică de a supune bolnavul unei supravegheri serioase şi unui tratament riguros.

Wassermann a murit la postul său, ca şi marii săi contemporani: Pasteur, Ehrlich, Behring, Koch, etc. la o vârstă când activitatea sa putea să mai aducă mari foloase omenire suferinde. Nu mai departe decât acum un an, Wassermann adusese în ştiinţă seroreacţia sau serodiagnosticul tuberculozei, o achiziţie care a făcut o vâlvă deosebită în cercurile ştiinţifice şi care părea să fie încoronarea îndelungatelor sale cercetări experimentale”.

La fel ca surorile ei, Clara von Hatvany-Deutsch și Helene von Taussig, soția doctorului, Alice von Wassermann, a fost victimă a Holocaustului. Singurul fiu al cuplului, Robert von Wassermann, și el medic, plecase în Belgia imediat după ce Hitler a ajuns la putere în Germania, iar la sfârșitul anilor 1930, Alice, care era grav bolnavă, a plecat și ea la Bruxelles, pentru a fi protejată de politicile antisemite ale naziștilor.

În 1940, când Hitler a invadat Belgia, Robert von Wasserman a fost arestat și trimis inițial în lagărul de muncă forțată Saint-Cyprien, iar trei ani mai târziu a fost internat în lagărul de exterminare din Mechelen, unde a fost ucis. În același an a murit și mama sa, la vârsta de 69 de ani, în lagărul de exterminare de la Auschwitz.

DS TW
No comments

leave a comment