Alain Delon a împlinit 88 de ani

DS TW

Alain Delon s-a născut pe 8 noiembrie 1935 în Sceaux, Île-de-France, o suburbie bogată a Parisului. Părinții lui, Édith și Fabien Delon, au divorțat când viitorul actor avea patru ani, moment în care a fost trimis să locuiască la un cuplu care ulterior l-a înfiat, dar, după ce părinții adoptivi au murit, mama și tatăl său l-au luat în custodie comună. A fost înscris la un internat catolic, prima dintre cele câteva școli din care a fost exmatriculat din cauza comportamentului lui rebel. Delon a părăsit școala la 14 ani și a lucrat pentru o scurtă perioadă de timp la măcelăria tatălui său. S-a înrolat în Marina Franceză trei ani mai târziu, la vârsta de 17 ani, iar în perioada 1953-1954 a participat la primul război din Indochina.

În 1956, după ce a fost exclus din marină, Alain Delon s-a întors în Franța, dar pentru că nu avea nicio sursă de venit, a încercat o serie de slujbe temporare: ospătar, portar, secretar și asistent de vânzări. În acest timp s-a împrietenit cu actrița Brigitte Auber și i s-a alăturat într-o excursie la Festivalul de Film de la Cannes, unde avea să aibă primul contact cu lumea cinematografiei. Tânărul a fost remarcat de un impresar care l-a invitat să dea o probă, apoi i-a oferit un contract, cu condiția să învețe limba engleză. Alain s-a întors la Paris și la scurt timp l-a întâlnit pe regizorul francez Yves Allégret, care l-a convins să rămână în Franța, promițându-i o carieră în țara natală. Allégret i-a oferit un rol în filmul “Quand la femme s’en mêle”, apoi în “Be Beautiful But Shut Up”, în care a jucat cu tânărul Jean-Paul Belmondo. Primul său rol principal a fost în “Christine”, alături de Romy Schneider, cu care a început o poveste de dragoste foarte mediatizată.

Actorul s-a logodit pe 20 martie 1959 cu Romy, dar în acest timp a avut o aventură cu actrița germană Nico, iar aceasta, în 1962, a adus pe lume un fiu, Christian Aaron Boulogne, pe care Delon nu l-a recunoscut niciodată. Copilul a fost crescut de părinții actorului. În decembrie 1963, Romy Schneider a decis să rupă logodna, iar după moartea ei prematură, în 1982, artistul a mărturisit că ea a fost dragostea vieții sale.

Și-a continuat cariera jucând în comedia “Women Are Weak”, care a avut un mare succes în Franța și a fost primul dintre filmele lui Delon care a fost distribuit în America. Actorul a jucat apoi în două filme care i-au asigurat reputația internațională. În 1960, a apărut în “Plein Soleil” al lui René Clément, lansat în SUA sub numele “Purple Noon”, iar în 1960 a jucat rolul titular în “Rocco și frații săi”, filmul regizorului Luchino Visconti. A plecat apoi în America, dar, după ce a fost distribuit în șase filme la Hollywood, a decis să se întoarcă în Franța, pentru a lucra alături de Lino Ventura.

În 1969, în timp ce filma pentru thrillerul “La Piscine”, prietenul și garda sa de corp, Stevan Marković, a fost găsit mort într-o groapă de gunoi de lângă Paris. Ancheta poliției a scos atunci la iveală amănunte despre diverse partide de sex în care ar fi fost implicate celebrități precum Alain Delon și membri ai guvernului, inclusiv viitorul premier francez Georges Pompidou, a cărui soție, Claude Pompidou, ar fi fost în centrul unei serii de fotografii compromițătoare. Scandalul a căpătat notorietate în toată Franța, iar presa a scris despre presupusa implicare a lui Delon în moartea lui Marković.

Alain Delon a jucat apoi într-o serie de filme cu gangsteri: “Jeff”, “Clanul sicilian”, “Borsalino” și “Cercul roșu” au fost doar câteva titluri la care a lucrat în acea perioadă.

Pe 13 august 1964, s-a căsătorit cu Nathalie Barthélémy, cei doi având un fiu, Anthony, care s-a născut o lună mai târziu. La sfârșitul anului 1967, el a depus cererea de divorț, dar a continuat să locuiască sub același acoperiș cu soția, despărțindu-se, de fapt, în februarie 1969.

La mijlocul anilor ’60, Delon a avut o relație scurtă cu Dalida, cu care va înregistra mai târziu “Paroles, paroles”, piesă care a devenit unul dintre cele mai cunoscute cântece franceze, iar în 1968, în timpul filmărilor pentru “Jeff”, a întâlnit-o pe actrița Mireille Darc, cu care a început o relație care a durat până în 1982. În 1987, s-a îndrăgostit de olandeza Rosalie van Breemen, care lucra ca fotomodel, și cei doi au fost împreună până în 2001. Cuplul are doi copii: Anouchka Delon, născută în noiembrie 1990, și Alain-Fabien, venit pe lume patru ani mai târziu.

Printre cele mai cunoscute dintre zecile filme în care a jucat se află “Ghepardul”, “Laleaua neagră”, “Dracul și cele zece porunci”, “Felinele”, “Rolls Royce-ul galben”, “A fost cândva hoț”, “Arde Parisul?”, “Aventurierii”, “Samuraiul”, “Ferma suspiciunilor”, “Zorro”, “Alibi pentru un prieten”, “Teheran 43”, “Trei oameni periculoși” sau “Afacerea Pigot”.

În 1997, actorul și-a anunțat decizia de a renunța la platourile de filmare, dar a mai acceptat ocazional alte câteva roluri.

Patru ani mai târziu a jucat în drama franceză “Fabio Montale”, în rolul unui polițist în vârstă îmbrăcat în haine elegante, un rol “Delon clasic”, care a avut un mare succes. În 2018, actorul plănuia să joace într-un nou film, intitulat “La Maison Vide”, cu Juliette Binoche în rolul principal, dar presa franceză a anunțat că proiectul a fost anulat.

Alain Delon a dobândit cetățenia elvețiană pe 23 septembrie 1999, când s-a mutat la Chêne-Bougeries, în cantonul Geneva. În 2019, la Festivalul de Film de la Cannes, actorul a obținut premiul de onoare Palme d’Or pentru lunga lui carieră în cinematografie.

La funeraliile bunului său prieten Jean Paul Belmondo avea să spună: “Este groaznic, sunt complet devastat. Voi încerca să fiu tare, pentru a nu face același lucru peste cinci ore… De fapt, nu ar fi rău dacă am pleca împreună, dar nu va mai dura mult până va veni rândul meu.”

DS TW

leave a comment