AcasăVizionariiMedici și oameni de științăCum a scăpat Sigmund Freud de naziști

Cum a scăpat Sigmund Freud de naziști

Sigmund Freud

Sigmund Freud s-a născut pe 6 mai 1856, la Freiberg, în Moravia, într-o familie de evrei așkenazi, fiind primul din cei nouă copii ai familiei. Cu toate că părinții săi nu erau înstăriți și trăiau într-un apartament mic și aglomerat, au făcut sacrificii uriașe pentru ca Sigmund să primească o educație bună. A fost un copil precoce și deosebit de silitor, șase ani la rând a fost primul din clasă, iar la terminarea școlii vorbea greaca, latina, germana, ebraica, franceza și engleza.

Sigmund a studiat medicina la Universitatea din Viena, iar în timpul celui de al treilea an de studii a început să lucreze în laboratorul de fiziologie al facultățiia. După doi ani începe să lucreze ca medic în spital, în secțiile de psihiatrie și dermatologie, iar în 1885 a obținut un post de docent în neuropatologie la Universitatea din Viena. Doctorul primește o bursă din partea statului austriac și petrece 19 săptămâni la Paris, în clinica de maladii ale sistemului nervos de la spitalul Salpêtrière, condusă de Jean Martin Charcot, medicul care trata anumite tulburări nervoase prin hipnoză. Sub coordonarea lui Charcot, Freud începe să studieze isteria.

În 1886 Freud revine acasă și deschide la Viena un cabinet privat de psihiatrie, specializat pe tulburări cerebrale și

Sigmund Freud

nervoase, dar, pentru că aplica metodele și concepțiile lui Charcot, considerate lipsite de etică de către corpul medical vienez, medicul este privit cu mare reticență de colegii austrieci.

În același an s-a căsătorit cu Martha Bernays, nepoata rabinului șef din Hamburg, Isaac Bernays. Cuplul a avut șase copii: Mathilde, Jean-Martin, Oliver, Ernst, Sophie și Anna. Din 1891 până când au părăsit Austria, în 1938, Freud și familia sa au locuit într-un apartament la Berggasse 19, lângă Innere Stadt, un cartier istoric din Viena.

Sigmund Freud

Între 1895 și 1900 Freud a formulat cea mai mare parte a concepțiilor sale care vor  forma nucleul psihanalizei în teorie și practică, se va preocupa de explicarea semnificației viselor și a actelor ratate („lapsusuri”), va ajunge la formularea conceptului de sexualitate infantilă și a „complexului Oedip”, care ar sta la baza legăturilor erotice inconștiente ale copilului cu părintele de sex opus.

În 1938, cu puțin timp înaintea izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, Freud s-a refugiat la Londra, unde și-a petrecut ultimul an al vieții. A plecat din Viena

cu trenul Orient Express pe 4 iunie, însoțit de soția sa, Martha, fiica cea mica, Anna, menajera lor și un medic, sosind la Paris a doua zi. Aici au fost oaspeții prințesei Marie Bonaparte, strănepoata unuia dintre frații mai mici ai lui Napoleon Bonaparte, o renumită psihanalistă a epocii. În noaptea următoare Freud și familia sa a plecat în Marea Britanie, ajungând în Gara Victoria pe 6 iunie.

Printre primii vizitatori ai lui Freud la Londra au fost Salvador Dalí, Ștefan Zweig, Leonard Woolf, Virginia Woolf și H. G. Wells. Marie Bonaparte, buna lui prietenă și admiratoare, a venit și ea spre sfârșitul lunii iunie în Marea Britanie pentru a discuta despre soarta celor patru surori mai în vârstă ale lui Freud care rămăseseră în Viena. Prințesa a încercat să obțină vize de ieșire din Austria pentru bătrânele doamne Freud, dar intervențiile ei au eșuat și toate cele patru femei au murit în lagărele de concentrare naziste.

Din cauza fumatului excesiv, în ultimii ani din viață Sigmund Freud s-a luptat cu o formă agresivă de cancer. Ajuns la Londra, boala s-a agravat și, când chinurile au devenit de nesuportat, Freud a apelat la vechiul său prieten, medicul Max Schur, amintindu-i că au discutat anterior despre etapele terminale ale vieții: „Schur, îți amintești “contractul” nostru de a nu mă lăsa să sufăr atunci când va veni vremea? Acum nu mai este decât tortură și nu are sens”. Când Schur i-a spus că nu a uitat, Freud i-a mulțumit și i-a zis: “Vorbește cu Anna și, dacă crede că este corect, atunci pune capăt”.Sigmund Freud Anna Freud a dorit inițial să amâne moartea tatălui ei, dar doctorul Schur a convins-o că nu are rost să-l țină în viață, iar pe 22 septembrie i-a administrat o doză de morfină care a dus la moartea psihanalistului în jurul orei 3 dimineața.

La trei zile după moarte, trupul lui Freud a fost incinerat la Crematoriul Golders Green din nordul Londrei, Cenușa sa a fost așezată ulterior în Columbariul Ernest George al crematoriului și, după ce soția sa, Martha, a murit în 1951, cenușa acesteia a fost pusă în aceeași urnă.

Sigmund Freud
Niciun comentariu

Lasă un comentariu