HomeOameni care au intrat în istorieHollywood clasicLana Turner, “simbolul visului american”, și crima care a zguduit America

Lana Turner, “simbolul visului american”, și crima care a zguduit America

Lana Turner
DS TW

Lana Turner, pe numele său real Julia Jean Turner, s-a născut pe 8 februarie 1921, părinții săi, John Virgil Turner și Mildred Frances fiind muncitori în Idaho, unde fetița și-a petrecut copilăria înainte ca familia să se mute în San Francisco. Părinții au divorțat, dar curând Lana a trecut printr-o dramă. Pe 14 decembrie 1930, tatăl ei a câștigat niște bani la un joc de zaruri, și-a ascuns bancnotele în șosete și a plecat spre casă, însă câteva ore a fost găsit zăcând plin de sânge la intersercția străzilor Minnesota și Mariposa, fără pantoful și șoseta stângă. Bărbatul a murit după câteva ore, crima a fost închisă de poliție ca infracțiune cu “autor necunoscut”, dar pierderea părintelui a avut un efect profund asupra ei. După moartea lui, copila a trăit o perioadă în Modesto, fiind luată de o familie care a abuzat-o fizic și „a tratat-o ​​ca pe o servitoare”. În acest timp, mama ei lucra câte 80 de ore pe săptămână la un salon de cosmetică pentru a se întreține pe ea și pe micuță, iar actrița își va aminti mai târziu că trăia “cu biscuiți și lapte câte o săptămână”.

La mijlocul anilor 1930, Milfred a suferit de o afecțiune respiratorie și a fost sfătuită de medici să se mute într-o zonă cu climă mai blândă, astfel că cele două au ajuns în 1936 în Los Angeles.

Descoperirea Lanei Turner și începuturile carierei ei de actriță au fost subiectul multor legende care au circulat la Hollywood printre istoricii de film. O versiune a poveștii spune că a fost remarcată în timp ce cumpăra niște medicamente de la o farmacie, iar o alta arată că, la vârsta de 15 ani, în timp ce era elevă la Hollywood High School, a chiulit de la un curs de dactilografiere și s-a dus să-și cumpăre o Coca-Cola de la Top Hat Malt Shop. În timp ce se afla în magazin, a fost văzută de William R. Wilkerson, editorul revistei The Hollywood Reporter, care  a fost atras de frumusețea ei și a întrebat-o dacă este interesată să apară în filme, dar ea i-a răspuns ferm: „Va trebui să o întreb mai întâi pe mama mea.”

Lana Turner

După ce a obținut permisiunea mamei, Lana Turner a fost dusă de jurnalist la impresarul Zeppo Marx, celebru în epocă, iar acesta din urmă i-a prezentat-o regizorului de film Mervyn LeRoy.

Adolescenta a primit pe loc un contract de 50 de dolari pe săptămână și a devenit protejata lui LeRoy, tot regizorul fiind cel care i-a sugerat să își ia numele de scenă Lana Turner.

Tânăra și-a făcut debutul în filmul “They Won’t Forget” din 1937, o dramă polițistă în care a jucat rolul unei adolescente care era victimă a unei crime și, deși a apărut pe ecran doar pentru câteva minute, jurnalistul care o descoperise a scris despre ea în The Hollywood Reporter. Actrița își va aminti mai târziu că, atunci când s-a văzut pe marele ecran, a fost pentru prima dată conștientă de corpul ei.

La începutul anilor 1940, Lana Turner s-a impus ca una dintre vedetele de top ale MGM, apărând în filme precum “Johnny Eager”, „Ziegfeld Girl”, „Dr. Jekyll și Mr. Hyde” sau „Somewhere I’ll Find You”, una dintre multele pelicule în care a jucat alături de Clark Gable.

Interpretarea din producția “Poștașul sună întotdeauna de două ori”, realizată în 1946, a consacrat-o ca actriță serioasă, iar popularitatea ei a crescut în anii ’50, după ce a fost distribuită în drame precum „The Bad and the Beautiful” și „Peyton Place”, pentru cel din urmă fiind nominalizată la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță.

În 1958, un eveniment dramatic din familie a adus-o pe prima pagină a ziarelor, dar nu în postura de actriță.

Cu un an înainte filmase pentru Paramount Pictures comedia romantică “The Lady Takes a Flyer”, în care interpreta rolul unei femei pilot și în această perioadă începuse să primească telefoane și flori chiar pe platoul de filmare de la mafiotul Johnny Stompanato, care i s-a recomandat „John Steele”. Bărbatul avea legături strânse cu interlopii din Los Angeles și cu gangsterul Mickey Cohen, a urmărit-o agresiv timp de cîteva luni, iar ea, neștiind cine este în realitate, a acceptat să îl întâlnească. După o perioadă, un prieten i-a dezvăluit identitatea lui Stompanato și actrița i-a cerut insistent să nu o mai caute. Banditul nu s-a lăsat descurajat și pe parcursul anului următor a urmat o relație plină de certuri violente și abuzuri fizice, dar și împăcări repetate, iar Lana Turner a susținut că într-o noapte a drogat-o și i-a făcut fotografii nud pentru a le folosi mai târziu ca mijloc de șantaj.

Lana Turner

În septembrie 1957, Stompanato a urmat-o la Londra, unde actrița lucra pentru filmul “Another Time, Another Place”, cu Sean Connery în rolul principal. Mafiotul s-a instalat în apartamentul ei, dar a devenit agresiv pentru că Lana nu i-a permis să o viziteze pe platourile de filmare. Cei doi s-au certat, bărbatul aproape a sufocat-o, actrița a sunat la Scotland Yard, dar Stompanato a aflat și a doua zi a apărut pe platourile de filmare cu o armă, amenințându-o și pe ea, și pe Connery.

După o luptă fizică, individul a fugit și s-a refugiat în casa Lanei din Londra, unde ea a apărut câteva ore mai târziu însoțită de doi agenți ai Scotland Yard care l-au obligat pe Stompanato să plece și chiar l-au dus până la aeroport pentru a se asigura că părăsește Marea Britanie.

După câteva luni, în seara zilei de 26 martie 1958, Lana Turner a participat la un eveniment, iar Stompanato, cu care între timp se împăcase, supărat că nu l-a invitat și pe el, a așteptat-o ​​acasă și a început scandalul.

Cei doi se certau în dormitor, în casă fiind și Cheryl, fiica actriței cu Steve Crane, cel de-al doilea din cei șapte soți ai ei, care avea doar 15 ani în acel moment. Adolescenta, auzind că bărbatul o amenința cu moartea pe mama sa, a luat un cuțit de bucătărie și a fugit să o apere.

Potrivit mărturiei Lanei, Stompanato a murit pe loc, după ce Cheryl l-a înjunghiat în stomac, dar ea a crezut inițial că fata îl lovise cu pumnul și și-a dat seama că bărbatul fusese grav rănit de-abia când acesta s-a prăbușit la pământ și a văzut sânge pe cămașa lui.

Cazul a fost urmărit de întreaga opinie publică din Statele Unite, peste 100 de jurnaliști participând la procesul fetei, care s-a desfășurat pe 12 aprilie 1958. După patru ore de audieri și aproximativ 25 de minute de deliberări, juriul a considerat crima ca o “omucidere justificată”, Cheryl a fost dată în grija bunicii și i s-a recomandat să meargă regulat la un psihiatru împreună cu ambii părinți.

După ce a trecut prin această dramă, actrița a revenit pe platourile de filmare. Următoarea ei peliculă, “Imitation of Life”, realizată în 1959, s-a dovedit a fi unul dintre cele mai mari succese comerciale ale carierei sale, iar rolul principal din “Madame X”, film din 1966, i-a adus premiul David di Donatello pentru cea mai bună actriță străină.

Lana Turner a jucat puțin în anii ’70, iar în 1980 a apărut pentru ultima dată într-un film la Hollywood. A mai acceptat un singur rol, în 1982, în serialul de televiziune Falcon Crest.

Zece ani mai târziu, în 1992, actrița, care fusese fumătoare întreaga sa viață, a fost diagnosticată cu cancer la gât, a fost supusă unei intervenții chirurgicale și unei cure de radioterapie, în 1993 a anunțat că boala a intrat în remisie, dar nu după mult timp s-a dovedit că recidivase.

În septembrie 1994, Lana, care fusese un adevărat sex-simbol al anilor 50 și era considerată întruchiparea “visului american împlinit”, și-a făcut ultima apariție publică la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastián din Spania, unde a primit un premiu pentru întreaga activitate, dar a fost nevoită să se deplaseze într-un scaun cu rotile. Actrița a murit nouă luni mai târziu, la vârsta de 74 de ani, pe 29 iunie 1995, din cauza complicațiilor cauzate de cancer, în casa sa din Century City, Los Angeles, având-o alături pe fiica ei, Cheryl.

DS TW

leave a comment