Exploratorul scoțian David Livingstone a descoperit Cascada Victoria pe 16 noiembrie 1855, în timpul unei expediții în Africa de Sud, în timp ce explora râul Zambezi în căutarea unei rute navigabile către interiorul continentului african. Impresionat de măreția spectacolului apei care se prăbușea în defileului râului, a decis să-i spună “Victoria Falls” în onoarea reginei Victoria a Marii Britanii, ca recunoaștere a sprijinului acordat de suverană cercetărilor și expedițiilor în Africa.
Numele “Mosi-oa-Tunya”, care înseamnă “Fumul care trosnește”, a continuat să fie folosit de comunitatea locală și este recunoscut oficial de UNESCO, păstrându-se astfel o legătură culturală cu Africa autentică. Cascada Victoria a fost înconjurată de-a lungul timpului de o serie de mituri, multe dintre ele astăzi uitate.
Una dintre legende spune că, atunci când Livingstone a ajuns la cascadă, a fost atât de impresionat de spectacolul care i s-a înfățișat în fața ochilor, încât a exclamat că acesta trebuie să fie “un loc minunat al lui Dumnezeu”, iar prima întrebare adresată exploratorului englez de către locuitorii africani care trăiau pe malurile fluviului Zambezi a fost: “În ţara ta există aburi care bubuie?”
Legenda spiritului Zambezi: Potrivit tradiției locale, un spirit protector al râului Zambezi locuiește în apropierea Cascadei Victoria. Acesta este descris ca o zeiță sau o figură feminină care veghează asupra râului și a cascadei. Localnicii cred că ea îi protejează și le aduce bunăstare, dar poate deveni furioasă și capricioasă atunci când este nemulțumită.
Mitul “Păstrătorului Cascadei”: În cultura locală, există și o poveste despre un gardian al Cascadei Victoria, un personaj mitic care ar fi responsabil cu păstrarea echilibrului și armoniei din împrejurimi și care ar interveni pentru a proteja mediul și populația locală în caz de pericol.
Legenda “Bujumbura și Nyakusengisa” vorbește despre povestea de dragoste a doi tineri ce făceau parte din triburi rivale, Bujumbura și Nyakusengisa. În timpul unei dispute care a implicat ambele comunități, îndrăgostiții ar fi fost aruncați în apele învolburate de cei mai furioși dintre membrii celor două grupări. Povestea spune că zeii au transformat-o pe fată într-un val care se rostogolește în aval, în timp ce băiatul a devenit un val care se rostogolește în amonte. Cei doi sunt etern despărțiți, dar se îmbrățișează în fiecare zi la apus și răsărit, când valurile se întâlnesc la baza cascadei.
În apropierea cascadei se află Parcul Național Mosi-oa-Tunya din Zambia și Parcul Național Victoria Falls din Zimbabwe, care le oferă turiștilor oportunități excelente pentru observarea faunei africane.
Printre animalele sălbatice care trăiesc aici se află elefanți, bivoli, hipopotami, crocodili, antilope, zebre, girafe, lei și pume, iar unul dintre cele mai populare obiective turistice este “Crucea Lunii,” un loc unde hipopotamii și crocodilii obișnuiesc să lenevească pe malurile râului Zambezi.
Spectaculoasa Cascadă Victoria a devenit în secolul XX un loc îndrăgit nu doar de turiști, ci și de producătorii de la Hollywood. Printre filmele care o înfățișează se află celebra peliculă clasică din 1951 “The African Queen”, bazată pe romanul cu același nume scris de C.S. Forester. Filmul este regizat de John Huston și îi are în rolurile principale pe Humphrey Bogart și Katharine Hepburn, iar acțiunea are loc în timpul Primului Război Mondial în Africa Centrală. Rose Sayer (interpretată de Katharine Hepburn) și fratele ei, Samuel, sunt misinari britanici care lucrează într-un sat în apropierea fluviului Congo. După ce satul lor este atacat de soldații germani, Samuel moare de febră, iar Rose rămâne singură; în acest moment intră în scenă Charlie Allnut (interpretat de Humphrey Bogart), căpitanul unei mici bărci pe nume “African Queen”, cei doi decid să folosească ambarcațiunea pentru a ataca un vas german care controla un important punct strategic pe fluviu și, în timpul aventurii pe fluviu, se îndrăgostesc.
O altă producție celebră, “Mighty Joe Young” (1998) include secvențe filmate la Cascada Victoria, iar “White Hunter Black Heart” (1990), în regiza lui Clint Eastwood a fost parțial filmat în acest loc miraculos.