HomeVizionariiScriitoriRadu Tudoran, Toate pânzele sus!

Radu Tudoran, Toate pânzele sus!

DS TW

Radu Tudoran s-a născut pe 8 martie 1910, în localitatea Blejoi din Prahova, tatăl său fiind Alexandru Bogza, funcționar al marinei comerciale. Numele lui de botez a fost Nicolae, iar frații au fost la fel de celebri: scriitorul Geo Bogza și muzicianul și filosoful Alexandru Bogza.

Nicolae a terminat Liceul Militar de la Mănăstirea Dealu în 1930 și, apoi, Școala Militară de Ofițeri de la Sibiu, în 1932. Timp de șase ani, a fost ofițer al Armatei Române, dar a renunțat la cariera militară în 1938, an în care a debutat cu un reportaj în revista “Lumea românească”, condusă de Zaharia Stancu. În acea perioadă, scriitorul și-a schimbat numele din Nicolae Bogza în Radu Tudoran, pentru a nu se face nicio asociere directă cu fratele său, deja celebrul Geo Bogza.

În 1940 i-a apărut prima carte, volumul de nuvele “Orașul cu fete sărace”, iar anul următor va fi tipărit romanul “Un port la răsărit”. În timpul primilor ani ai instaurării regimului comunist, Radu Tudoran a scris câteva articole în care critica extremismul de dreapta și politica sovietică, ceea ce a dus la marginalizarea lui. Cu banii strânși în scurta carietă de scriitor, s-a stabilit la Brăila, unde a  început construirea unei goelete cu care visa să plece în lume.

Intrat în dizgrația regimului comunist, Radu Tudoran nu a mai putut publica nimic, dar s-a ocupat de traduceri, în special din autori ruși, acesta devenind un mijloc de a-și câștiga existența. În anii ’50 s-a căsătorit cu Ileana Iordache, fiica eminentului istoric și critic literar Vladimir Streinu. Ileana era studentă la Actorie, avea cu 20 de ani mai puțin decât scriitorul și suferea, din cauza activității politice a tatălui său din perioada interbelică, de nenumărate restricții.

Angajată la Teatrul Național, tânăra Ileana a fost susținătoarea familiei în acele vremuri în care soțul său nu avea drept de semnătură, iar distinsul său tată fusese concediat de la Revista Fundațiilor Regale și dat afară din învățământ din cauza pozițiilor sale politice anticomuniste, fiind nevoit să lucreze ca paznic și ghid al muzeelor din parcul Herăstrău sau ca muncitor mozaicar.

Radu Tudoran și-a făcut revenirea pe scena literară cu romanul “Toate pînzele sus!”, publicat în anul 1954, carte care nu a fost bine primită de critică, dar care a avut un succes uriaș la public. Studioul cinematografic București a comandat șantierului naval din Tulcea construcția goeletei “Speranța”, la care visa scriitorul, în 1968, pentru a turna filmul inspirat de roman, atât de cunoscut astăzi, “Toate pînzele sus!”.

Producția a fost regizată de Mircea Mureșan și a fost filmată între 1975 – 1976, bucurându-se de o distribuție excepțională: Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sebastian Papaiani, Jean Constantin, George Paul Avram, Cristian Șofron, Julieta Szönyi și, desigur, cățelul Lăbuș.

Radu Tudoran a continuat să trăiască retras până la sfârșitul vieții sale, dar a publicat numeroase cărți cu mare succes de public.  Scriitorul a murit la vârsta de 82 de ani, în dimineața zilei de 18 noiembrie 1992, la Spitalul Fundeni, din cauza unei boli a arterelor, după mai multe intervenții chirurgicale nereușite. Fratele său mai mare, Geo Bogza, a încetat din viață un an mai târziu. Soția scriitorului, actrița Ileana Iordache, cea care îl inspirase pentru personajul Adnana din “Toate pânzele sus!”, a murit pe 13 septembrie 2021, la vârsta de 91 de ani.

DS TW
Latest comments
  • Cel mai iubit serial românesc și cel mai vizionat film românesc. Cred că l-am văzut de vreo 6-7 ori. Il văd cu plăcere oricând. Niște actori simbol pentru noi.

  • L-m cunoscut la BRĂILA ÎN ANUL 1968 când venise să caute un marangoz pentru „SPERANȚA” și când am stat la un pahar de vorbă la Măcin.

leave a comment