HomeVizionariiScriitoriRadu Tudoran, Toate pânzele sus!

Radu Tudoran, Toate pânzele sus!

DS TW

Radu Tudoran s-a născut pe 8 martie 1910, în localitatea Blejoi din Prahova, tatăl său fiind Alexandru Bogza, funcționar al marinei comerciale. Numele de botez a fost Nicolae, iar frații săi au fost scriitorul Geo Bogza și muzicianul și filosoful Alexandru Bogza.

 

Viitorul scriitor a terminat Liceul Militar de la Mănăstirea Dealu în 1930 și Școala Militară de Ofițeri de la Sibiu, în 1932. Timp de șase ani Radu Tudoran a fost ofițer al Armatei Române, dar a renunțat la cariera militară în 1938, an în care a debutat cu un reportaj în revista “Lumea românească”, publicație ce era condusă la acea vreme de Zaharia Stancu. Scriitorul și-a schimbat numele din Nicolae Bogza în Radu Tudoran, pentru a nu se face nicio asociere directă cu fratele său, deja celebrul Geo Bogza.

În 1940 i-a apărut prima carte, volumul de nuvele “Orașul cu fete sărace”, iar anul următor a văzut lumina tiparului romanul “Un port la răsărit”. În timpul primilor ani ai instaurării regimului comunist, Radu Tudoran a scris câteva articole în care critica extremismul și politica sovietică, ceea ce a dus la marginalizarea lui. Cu banii strânși în scurta carietă de scriitor, s-a stabilit la Brăila, unde a început construirea unei goelete cu care visa să plece în lume.

Intrat în dizgrația regimului comunist, Radu Tudoran nu a mai putut publica nimic, dar s-a ocupat de traduceri, în special din autori ruși, acesta devenind singurul mijloc de a-și câștiga existența. În anii ’50 s-a căsătorit cu Ileana Iordache, fiica eminentului istoric și critic literar Vladimir Streinu. Ileana era studentă la Actorie, avea cu 20 de ani mai puțin decât scriitorul și suferea, din cauza activității politice a tatălui său din perioada interbelică, de nenumărate restricții.

Angajată la Teatrul Național, Ileana a fost susținătoarea familiei în acele vremuri în care Radu Tudoran nu avea drept de semnătură, iar distinsul său tată fusese concediat de la Revista Fundațiilor Regale și dat afară din învățământ din cauza atitudinii anticomuniste, fiind nevoit să lucreze ca paznic și ghid al muzeelor din Parcul Herăstrău sau ca muncitor mozaicar.

Radu Tudoran și-a făcut revenirea pe scena literară cu romanul “Toate pânzele sus!”, publicat în anul 1954, carte care nu a fost bine primită de critică, dar care a avut un succes uriaș la public. În 1968, Studioul cinematografic București a comandat șantierului naval din Tulcea construcția goeletei “Speranța”, la care visa scriitorul, pentru a turna filmul “Toate pânzele sus!”, inspirat din romanul cu același nume.

Producția a fost regizată de Mircea Mureșan și a fost filmată în anii 1975 și 1976, bucurându-se de o distribuție excepțională: Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sebastian Papaiani, Jean Constantin, George Paul Avram, Cristian Șofron, Julieta Szönyi și, desigur, cățelul Lăbuș.

Radu Tudoran a continuat să trăiască retras până la sfârșitul vieții, dar a publicat numeroase cărți cu mare succes de public. Scriitorul a murit la vârsta de 82 de ani, în dimineața zilei de 18 noiembrie 1992, la Spitalul Fundeni, din cauza unei boli a arterelor, după mai multe intervenții chirurgicale nereușite. Fratele său mai mare, Geo Bogza, a încetat din viață un an mai târziu. Actrița Ileana Iordache, cea care îl inspirase pe Radu Tudoran pentru personajul Adnana din “Toate pânzele sus!”, s-a stins din viață pe 13 septembrie 2021, la vârsta de 91 de ani.

DS TW
Latest comments

leave a comment