HomeOameni care au intrat în istorie“O noapte furtunoasă”, arc peste timp

“O noapte furtunoasă”, arc peste timp

O noapte furtunoasă
DS TW

Filmul “O noapte furtunoasă”, produs în 1941 – 1942 de regizorul Jean Georgescu, a avut premiera pe 22 martie 1943 la București, la Cinematograful Aro, denumit mai târziu Patria. Conform caietului de prezentare realizat de graficianul Aurel Jiquidi, care s-a ocupat de costumele și decorurile filmului, și de Ion Filotti Cantacuzino, fiul actriței Maria Filotti, care a fost și producătorul peliculei, pregătirile pentru filmări au durat opt luni, începând din mai 1941, când pelicula a fost înscrisă în planul de lucru al Oficiului Național Cinematografic, până în ianuarie 1942, când s-a tras primul cadru.

O noapte furtunoasă

România se afla la acel moment în război, Bucureștiul se supunea regulilor  impuse de situația specială, iar noaptea era obligatorie respectarea camuflajului. Din acest motiv producția nu putea fi realizată afară, așa cum prevedea scenariul, așa că toate cadrele au fost trase în interior, în unicul platou de filmare din țară, aflat pe Strada Wilson. Studioul, care aparținea O.N.C., avea o suprafață de 200 de metri pătrați, era dotat cu aer condiționat, instalații electrice și săli de montaj și a fost amenajat cu decorurile realizate de arhitectul Ștefan Norris, refugiat din Polonia și devenit ulterior cetățean român. Operatorul filmului a fost elvețianul Gérard Perrin, iar muzica i-a aparținut compozitorului Paul Constantinescu.

O noapte furtunoasă

Pelicula avea o durată de 70 minute, dar în 1953 cenzura a tăiat câteva secvențe din film, astfel că acesta a ajuns la 67 de minute și, din păcate, părțile căzute la cenzură s-au pierdut pentru totdeauna.

Distribuția a fost formată din cei mai buni actori ai momentului, mulți dintre ei angajați ai Teatrului Național din București, ai Teatrului Muncă și Lumină (fostul “Muncă și Voie Bună”), Teatrului Național din Iași sau Teatrului din Sărindar:

Alexandru Giugaru – jupân Dumitrache Titircă

Ștefan Iordănescu-Bruno – Nae Ipingescu

George Demetru – Chiriac

Ion Baroi – Spiridon

Radu Beligan – studentul Rică Venturiano

Maria Maximilian – Veta, soția lui jupân Dumitrache

Florica Demion – Zița, sora Vetei

Pentru realizarea filmului “O noapte furtunoasă” au lucrat 471 de actori și figuranți, producția a necesitat 61 de zile de filmare propriu-zisă, au fost necesare 41 de decoruri diferite pentru care s-a lucrat peste 16.000 de ore, regizorul a folosit 29.402 metri de peliculă pentru imagine și 26.402 de metri de negative pentru sunet.

O noapte furtunoasă

Regizorul Jean Georgescu a realizat în anii următori și alte filme după operele lui Caragiale: “Vizita”, cu Florica Demion și Grigore Vasiliu-Birlic și “Lanțul slăbiciunilor”, cu Marcel Anghelescu și Radu Beligan (în 1952), ambele produse cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Ion Luca Caragiale, „Directorul nostru”, cu Grigore Vasiliu Birlic (în 1955), “Două lozuri”, din nou cu Birlic, care a jucat alături de Dorina Done, Marcel Anghelescu, Alexandru Giugaru și Margareta Pogonat (în 1957), “Mofturi 1900”, produs în 1965.

Marele regizor Jean Georgescu a murit pe 8 aprilie 1994, la Bucureşti.

DS TW
No comments

leave a comment